Vi tror deg, Andrea!

Den siste uken har mange blitt sinte, opprørte og fortvilte over at nok en voldtektssak har endt i frifinnelse på tross av mange, gode og håndfaste bevis. Vi snakker selvfølgelig om Hemsedalsaken, hvor Andrea Voll Voldum ble gruppevoldtatt av tre voksne menn mens hun var ruset på en dødelig dose MDMA. Denne saken har blitt dråpen som fikk det allerede alt for fulle begeret til å renne over for mange av oss. Det er et faktum at de fleste som voldtar i Norge aldri får noen straff for det. Fordi 9 av 10 som blir voldtatt aldri anmelder. Fordi 8 av 10 av de sakene som faktisk blir anmeldt, blir henlagt av politiet, som ikke har ressurser og kunnskap nok til å ta dem på alvor. Fordi de sakene som når rettssalen, ofte preges av en diskusjon av hvorfor offeret havnet i situasjonen, i stedet for hvorfor gjerningspersonene fikk situasjonen til å oppstå. I Norge er det faktisk nærmest risikofritt å voldta noen, og sånn kan vi bare ikke ha det.

Fotograf: Kari Dahn

Jentevakta i Trondheim var så heldige at vi fikk stille med to appellanter under demonstrasjonen i Trondheim. Vi snakket om hvor viktig det er med undervisning om voldtekt og overgrep i skolen, slik at barn og unge lærer om hva en voldtekt er. I dag har de færreste noe undervisning om dette temaet. Mange vet ikke at de fleste blir voldtatt av noen de kjenner fra før. Mange har aldri snakket om hvor viktig det er å kommunisere med sexpartneren sin. Mange føler at de ikke kan ombestemme seg hvis de først har sagt at de vil ha sex, og mange tror det er deres eget ansvar å ikke bli voldtatt. Slik er det ikke!

Vi snakket også om vår oppgave som rådgivere. Av og til blir vi kontaktet av unge mennesker som vil ha råd om hva de skal gjøre etter at de har blitt utsatt for en voldtekt eller et overgrep. Det burde være en selvfølge at vi råder dem til å søke hjelp og oppreisning hos politiet og rettsvesenet, de har jo tross alt blitt utsatt for en forbrytelse. Men hvordan skal vi klare å si til dem at de skal anmelde, når vi vet at de har en så forferdelig liten sjanse til å få noe ut av det?

I en situasjon som føles så håpløs, er det utrolig godt å se hvilket engasjement denne saken har skapt over hele landet. For å få til en endring må vi si fra, og når vi står sammen blir stemmene våre så mye høyere!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits