Ukens leserspørsmål: Kan jeg ha sex med kjæresten min?

Jeg har lyst til å ha sex med kjæresten min, og jeg tror han også har lyst til det. Men jeg lurer på om det ikke er lov siden vi er under seksuell lavalder? Jeg er 15 år og han er 14 (blir 15 senere i år). Kan noen anmelde oss for å sex med hverandre? Har vi lov til å gjøre andre ting? Jeg elsker han så utrolig masse og har ikke lyst til å vente over et år med å ha sex! Hilsen utålmodig

Hei Utålmodig! Som du kanskje vet, er den seksuelle lavalderen i Norge 16 år. Dette betyr at voksne over 16 år ikke har lov til å ha sex med barn under 16 år. (Husk at hvis en voksen har sex med et barn er det alltid den voksne sin skyld, og barnet kan aldri straffes!) Derfor er det ikke straffbart for to mennesker under 16 år å ha sex med hverandre. I noen tilfeller, hvis en av partene er rett over 16 år, og den andre er rett under 16 år, vil det heller ikke være straffbart å ha sex, så lenge begge har samtykket til det og de ellers er omtrent like modne.

Jeg synes du skal finne ut om kjæresten din også har lyst til å ha sex med deg, slik at dere begge er helt sikre på hverandre. Det er dette som er samtykke, og det er kjempeviktig uansett hvem man har sex med! Hvis dere finner ut at begge vil ha sex med hverandre, kan det være lurt å ta det rolig i starten. Dere kan gjerne eksperimentere med  "andre ting" som du sier: for eksempel bruke fingre, tunge og munn til å tilfredsstille hverandre. Det er også viktig at begge vet at det er lov å ombestemme seg og si stopp når som helst! Sex uten samtykke er voldtekt!

Til slutt vil jeg minne deg på at det er kjempeviktig å bruke prevensjon. Du skriver ikke hvilket kjønn du har, men hvis du er jente er det selvfølgelig en risiko for at du kan bli gravid. Kondom beskytter både mot dette og mot kjønnssykdommer. Om dere begynner å ha sex med hverandre regelmessig, kan det være lurt med et prevensjonsmiddel som er litt mer stabilt og som du ikke må huske på hver eneste gang du har sex i tillegg til kondom. Snakk med helsesøster eller lege om dette, for eksempel på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis du også er gutt er det også viktig at dere bruker kondom, fordi kjønnssykdommer også smitter mellom to av samme kjønn. 

Jeg ønsker deg og kjæresten din lykke til! 

 Lurer du på noe som du ikke tør å spørre noen du kjenner om? Vi i Jentevakta er her for å snakke om det du vil, lite eller stort! Du kan sende oss en mail på mail@jentevakta.no, skrive til oss på chatten vår på www.jentevakta.no eller legge igjen en kommentar her på bloggen! Du kan alltid være anonym og vi har taushetsplikt!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits