Sunn Fornuft-plakaten

"En ny undersøkelse utført av SIFO viser at 85 prosent av jentene i videregående skole opplever kroppspress. 30 prosent av guttene sier det samme. 50 prosent av jentene sier at bloggere er den faktoren som sterkest påvirker kroppspresset de opplever. I aldersgruppen 13?23 år sier 87 prosent at det kommer kropps- og utseendepress fra blogger. 45 prosent av dem som ble spurt, sier de sammenligner seg med bloggerne." Skriver Toril Haugen i Dagsavisen for fire dager siden. Denne artikkelen omhandler den nylanserte Sunn Fornuft-plakaten, som er et merke for at en blogg følger visse retningslinjer på sin blogg. Målet med dette er at bloggere selv skal bli mer bevisst på hva de skriver om og hvilke bilder de legger ved på sin blogg og hvordan dette påvirker bloggerens lesere. Når man oppretter en offentlig blogg, følger dette også med et ansvar.

 

Susanne Kaluza fra Kvinneguiden er initiativtaker til Sunn Fornuft-plakaten, gjort i samarbeid med psykiater Finn Skårderud, United Influencers, Bonnier Media og Aller Media. Gjennom plakaten får bloggerne gode råd om hva de bør styre unna, og hva de heller bør fokusere på. Et av rådene er å fokusere på treningsglede i stedet for hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Andre råd er å unngå å skrive hvor mye man veier, BMI, kaloriinntak, klesstørrelse og midjemål. Plakaten er imidlertid ikke ment for å være et avstraffende virkemiddel, men heller en veiledning for bloggerne. Dette har også vært et ønske fra mange bloggere, mange er usikre på hva de kan og bør skrive og har ønsket seg slike retningslinjer. Det er altså en rettesnor for bloggere som ønsker å være etisk bevisste. De fleste bloggere bryr seg om sine lesere, "Jeg tviler ikke på at de som blogger om mat, kropp og trening gjør det med de beste intensjoner. Jeg tror ikke at bloggere med vilje legger ut innlegg med en intensjon om å gjøre noen spiseforstyrret." skriver Anette Wingerei Stulen i Medie24. Selv om denne plakaten ikke fjerner all spiseforstyrrelse, så er den i hvert fall starten på noe bra.

  

Vi i Jentevakta støtter naturligvis Sunn Fornuft-plakaten, og håper også at andre bloggere vil gjøre det samme! Støtt plakaten her!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits