Ukens leserspørsmål: Er jeg for tjukk?


 

Ukens leserspørsmål: Hei! Jeg er en jente på 14 år som veier 58 kilo. Jeg synes jeg er for tjukk og lurer på om jeg er overvektig? Hvordan kan jeg slanke meg uten at foreldrene mine finner det ut? 

Hei! 

Det er veldig vanskelig å si om du er overvektig eller ikke, men 58 kilo er verken uvanlig eller mye for en 14-åring. Overvekt regnes ut fra BMI, som er et mål på forholdet mellom høyde og vekt. Men BMI tar ikke hensyn til hvor mye du trener eller hva du spiser, hvor mye av vekten din som er muskler og hva som er fett. Det går rett og slett ikke an å måle hvor sunne noen er ut i fra hvor mye de veier! (Og enda viktigere: det sier ingenting om hvor bra du har det.) Dessuten kan noen som ser tykke ut være aktive og spreke, og noen som ser tynne ut være mindre aktive. Alle er forskjellige, og det er bra! 

Det er ikke nødvendigvis noe galt med å slanke seg, eller å ha et ønske om å begynne å trene eller spise sunt. (Men hvis slankekuren tar over tankene og går ut over andre ting, som skole, venner eller ting du synes var morsomt tidligere, er det viktig å snakke med noen for å få hjelp.) Hvis du fortsatt har lyst til det, kan det hende at det beste er å prate med foreldrene dine, slik at dere sammen kan finne ut hva som er best for deg. Selv om foreldre av og til kan virke lite forståelsesfulle, vil de alltid at du skal ha det bra!

Likevel vil vi advare deg mot å tenke for mye på hvor mye du veier og hvordan du ser ut, for vi mener at det er så mye mer som er viktig og fint med akkurat deg! Vi synes du skal spise mat du synes er god og som du blir mett av, og finne en fysisk aktivitet som du synes er gøy å holde på med! Da er det større sjanse for at du trives med kroppen din, og klarer å tenke litt mindre på vekt :) 

Husk at fett ikke er farlig, og at kroppen din skal gjøre så utrolig mye mer enn å bli sett på! Lykke til!

Lurer du på noe som du ikke tør å spørre noen du kjenner om? Vi i Jentevakta er her for å snakke om det du vil, lite eller stort! Du kan sende oss en mail på mail@jentevakta.no, skrive til oss på chatten vår på www.jentevakta.no eller legge igjen en kommentar her på bloggen! Du kan alltid være anonym og vi har taushetsplikt!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits