Mensen

Når er det vanlig å få mensen?

Dette er et ofte stilt spørsmål blant unge jenter som enda ikke har hatt "den samtalen" med en av foreldrene sine, eller hatt noen særlig god seksualundervisning på skolen. Mensen kan derfor komme litt uventet og overraskende på en. Dette igjen kan føre til en ubehagelig følelse å litt usikkerhet. Men frykt ikke, vi i jentevakta skal i dette innlegget ta for oss MENSEN. Når er det vanlig at den kommer? Hvorfor får vi den? Kan vi hoppe over den? Det er også fult mulig å ringe oss eller chatte med oss for å spørre flere spørsmål ang. dette tema ( www.jentevakta.no ) !

Den første mensen du får, kommer når kroppen din er klar for det. Alle kropper er forskjellig og dermed har vi også forskjellige "indre klokker". Som regel får vi mensen i 12-13 års alderen, men det er ikke unormalt eller farlig om den kommer mellom ett og to år før eller senere. 

Prosessen

Menstruasjonen er en naturlig prosess og et tegn på at vi er i ferd med å bli voksne. Det finnes flere ulike betegnelser på mensen, som f.eks. tante rød, mensen, det månedlige, uka vår og menstruasjon osv. Når kroppen vår er klar for det, vil kjønnshormonene føre til at egget vårt modnes. Dette vil skje ca hver fjerde uke. Vi har to eggestokker, hvor egget modnes i kun ett av dem og forlater deretter eggstokken (eggløsning) og føres ned gjennom en av egglederne og inn i livmoren. Denne prosessen vil ta ca 3 til 4 dager. På dette tidspunktet er livmoren klar til å ta i mot et befruktet egg. Livmorslimhinnen blir fortykket med kjertelvev og blodkar og gjøres klar til å ta i mot et embryo (barn). Hvis egget ikke befruktes, blir de øvre lagene av livmorslimhinnen støtet ut. Dette vil skje ca 2 uker etter eggløsning. Dette fører til utskillelse som kommer i form av menstruasjon. Dette blodet og livmorvevet strømmer ut av livmoren, gjennom livmorhalsen og ned til underlivet. 

Kan vi hoppe over mensen? 

JA. Det er ikke farlig å hoppe over mensen. Det er heller ingen fasit på hvor lenge man kan/ikke kan hoppe over mensen på. Det eneste som kan skje, er at dersom du hopper over mensen over en lengre periode, kan du få gjennombruddsblødning. Dette varierer fra person til person. Noen kan gå noen uker til flere måneder, eller kanskje tilogmed år uten gjennombruddsblødning, mens andre igjen kan få det etter kun kort tid. Da kan det være greit å ha en periode med mensen for å stabilisere det på nytt. 

(Bilde er hentet fra google)

 

Kveldens jentevakt håper at dette var lærerrikt og behjelpelig for de som enda ikke har hatt "den samtalen"! 

Velkommen innom chat og telefon tid man-tor 19-22.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits