Psykisk helse og netthetts

Et tema som har vært mye omtalt i media og på blogg for tiden, er psykisk helse hos norsk ungdom i dag. Dette er et tema vi i jentevakta var veldig glade for å se at har blitt satt i fokus! Dette er et så viktig tema, særlig slik verden er i dag der unge helt ned i barneskolealder har tilgang på sosiale medier som instagram, snapchat og facebook- portaler som åpner for mange feller. Det er ikke nytt å høre om barn som oppretter blogg, sender bilder og meldinger til hverandre via internett, og som opplever misbruk av enten bilder eller identitet. De fleste barn kastes ut i den virituelle verden uten noen 'kjøreregler' eller advarsler om hvilke farer som kan lure på nettet. Alt fra seksuell trakassering til mobbing og identitetstyveri er et stort problem blant dagens unge - og voksne for den saks skyld.

 


Hentet fra sophieelise.blogg.no

Alle mulighetene unge i dag har til å både utlevere seg selv og andre kan få store konsekvenser. Nettroll er noe de fleste av oss er kjent med, og noe som virkelig må slås hardere ned på. Mobbing over nettet er virkelig en forferdelig ting; den gir mobberen muligheten til å skrive store ord offentlig, og samtidig gjemme seg bak et anonymt brukernavn. Særlig unge som oppretter blogg opplever å motta krenkende, trakasserende og truende mailer og kommentarer på sine innlegg - dette er absolutt ikke bare noe som oppleves blant de store norske bloggerne. Mobbing, både på internett så vel som i skolegården, er en av de større årsakene til dårlig psykisk helse blant norsk ungdom idag.  Kanskje det er nettopp derfor flere og flere av Norges toppbloggere tar tak i bevisstgjøringen av psykisk helse nå. Toppblogger Sophie Elise snakker ærlig ut om henvendelser hun som blogger mottar fra sine lesere om deres personlige problemer og vanskeligheter. Kanskje er det nettopp fordi Sophie er så åpen og ærlig om sitt liv og sine tanker rundt vanskelige tema, at ungdom søker støtte gjennom å kontakte henne. Slike forbilder har virkelig Norge bruk for i dagens samfunn! 

 

Det skal ikke være tabu å snakke om psykisk helse. Vår psykiske helse er på lik linje med vår fysiske helse, viktig å ta hensyn til og ikke overbelaste eller neglisjere. Det skal oppleves like naturlig og trygt å søke hjelp for plager av psykisk karakter, som fysisk. Mobbing setter dype spor i offrene som opplever å bli mobbet, og kan være med på å forme deres selvbilde og selvverd, noe som kan få alvorlige konsekvenser. Det har hendt flere ganger at unge som f.eks. utleverer seg selv på nettet gjennom en blogg eller bilder på sosiale medier, har blitt deprimert og tydd til selvskading. I de mest tragiske tilfellene har unge isolert seg fra familie og venner eller begått selvmord som en konsekvens av netthetts og mobbing. 

 


Hentet fra voeblogg.no

Mobbing og utlevering på nettet kan tenkes å henge sammen med det usaklige kroppspresset og prestasjonspresset som herjer i hverdagen til mange unge - og voksne- i dag. Mange unge tar provoserende og ofte seksualiserte bilder av seg selv og venner, som slenges ut på nettet uten så mange tanker om hvordan dette kan slå tilbake på dem. Det samme gjelder nettroll. Dømmende, trakasserende og nedverdigende kommentarer sendes mot mennesker de aldri har eller noen gang vil møte, til og med barn. Det er utrolig viktig at barn og unge blir tidlig bevisst hva som er greit og ikke når det kommer til internett og sosiale medier.

Vi i jentevakta heier på både Sophie Elise, Emilie (Voe), Hedda, og resten av de norske profilene som tar tak i psykisk helse og setter det på dagsordenen!

 

Link til Sophie Elise's innlegg: http://sophieelise.blogg.no/1459340429_30032016.html

Link til Emilie (Voe): https://www.voeblogg.no/2016/03/29/aere-a-fa-vaere/

Link til Hedda: http://www.heddaingeborgvik.no/

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits