Ukens leserspørsmål: sexpress og grensesetting i parforholdetJentevakta er i gang med et nytt konsept her på bloggen, nemlig "Ukens leserspørsmål"!

Vi ønsker at du som leser kommer med spørsmål, eller noe du lurer på, som du tenker at vi kan svare deg på, eller som vi kan reflektere sammen over. Det kan være alt fra feminisme, kropp, seksualitet, kjærlighet, eller nye trender.

Skriv det du lurer på i kommentarfeltet, eller send oss en mail (mail@jentevakta.no), så svarer vi så godt vi kan i en post på bloggen jevnlig i ukene som kommer. Dette kan gi oss en skikkelig god anledning til å diskutere og utveksle meninger og tanker! Husk at du alltid vil være anonym.

Ukens spørsmål: Sexpress og grensesetting i parforholdet

Det er mye man skal tåle som ungdom i dag, og mange nye arener der press og forventninger dukker opp. Kroppspress, gruppepress og ikke mins sexpress, er noe flere av henvendelsene til oss har dreiet seg om, og er et viktig tema å snakke om.

Mange unge idag, kanskje særlig jenter, opplever et enormt press på å skulle bli "voksen" og å gjøre alt. Blant disse "voksen tingene" presset faller på, er kanskje sex det største. Når du får din første ordentlige kjæreste og er stormende forelsket kan det være vanskelig å holde fingrene fra hverandre. Man vil se hverandre hele tiden, snakke sammen hele tiden og alt annet faller i andre rekke. Selv om man er forelsket, og vil være nær en annen, betyr ikke det nødvendigvis at man har lyst til å sex. Det betyr heller ikke at man er klar for det.

Det er mange måter å være nær hverandre på i et forhold, og det finnes mange sider ved det å være kjærester som ikke har noe som helst med sex å gjøre. Et forhold handler først og fremst om trygghet og kjærlighet. Det handler om å ha en person som både er din beste venn og kjæreste. I et trygt og kjærlig forhold aksepterer man hverandre og hverandres grenser, spesielt i en ung alder da mye kanskje ikke har vært utforsket enda - kanskje har man aldri hatt sex før.

Ved å tro at sex er noe som forventes av en i et forhold, gjør man seg selv en bjørnetjeneste. Ingen retten til å sette deg i en situasjon der du føler deg presset til å bruke kroppen din til noe du ikke har lyst til. Selv om du er nysgjerrig, og dere kanskje snakker om sex sammen, betyr ikke dette på noen måte at du forplikter deg eller forventes å måtte gjøre det. Det er helt naturlig å snakke om sex eller være veldig nær kjæresten uten å skulle føle at man må gå lenger enn man selv føler seg klar for.


Det mange unge jenter opplever er at de blir presset, uten nødvendigvis å vite at de blir presset. Om kjæresten din, som er så glad i deg og som du er så glad i, tøyer grensene dine med hva du føler er greit (om så det er beføling eller prat om ting som gjør deg ukomfortabel), så er det vitkig å sette tydelige grenser om hva du synes er greit og ikke. Ikke tenk at "du gjør dette for han", sex er noe man gjør for "oss", og ikkebare  den ene parten. "Oss" består av to - både du og kjæresten din skal føle dere komfortable, klare og føle dere trygge på at dette er noe dere vil gjøre.

Det er også viktig å huske at det er lov å være nysgjerrig. Man kan ha lyst til å prøve å "kaste seg ut i det", noe som er helt naturlig - alle unge tenker mye på sex i løpet av en dag, det er ingen hemmelighet. Men da er det også viktig å vite at man har lov til å ombestemme seg på et hvilket som helst tidspunkt. Om så man har sagt ja og ligger naken med kjæresten sin, har man så klart (!) lov til å si at man har ombestemt seg. Det skal ikke være flaut, det skal ikke føles feil og det skal ikke være noe du klandres for - tvert om bør det ses på som en styrke i deg, at du tør å sette grenser for både deg selv og andre. Et forhold handler om så utrolig mye mer, og når man er nær hverandre som kjærester finnes det utrolig mye annet man kan gjøre enn bare sex. Snakk sammen om hva som er greit for dere og ikke, hva dere er nysgjerrig på å prøve/ gjøre og vær klare på at det er lov å ombestemme seg om det ikke føles slik man hadde trodd det skulle være.

Det er viktig for oss i Jentevakta å få frem at det er naturlig å være nysgjerrig - men det er alltid lov å si nei!

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits