Jentevakta <3 P-stav!


Vi i Jentevakta er opptatt av at alle som har lyst til det, skal ha friheten til å ha så mye sex som de vil! (Selvfølgelig med noen andre som også har lyst til det). For mange unge er det viktig å være trygge på at de ikke blir gravide, og da er det viktig å ha tilgang på trygg prevensjon som man har råd til! 

Vi i Jentevakta synes selvfølgelig det er kjempeviktig å bruke kondom for å beskytte seg mot kjønssykdommer, men ofte kan det være lurt med en ekstra prevensjon i tillegg. Som vi alle vet, kan det hende at kondomer både sprekker og blir glemt i et hett øyeblikk. Hvis du har en fast sexpartner som du vet ikke har noen kjønnsykdommer, kan det være stress å alltid tenke på kondom. Da er det mange jenter som tyr til p-piller (hvor mye vi i Jentevakta lengter etter den sagnomsuste mannlige p-pillen er verdt et helt eget blogginnlegg), uten at de kanskje tenker over andre alternativer som finnes. Vår anbefaling er absolutt at du snakker med legen din eller en helsesøster om hva som kan passe for deg og din livsstil! 

Likevel kan det være greit å vite at for veldig mange er langtidsvirkende prevensjon, det vil si prevensjon du setter inn en eneste gang og så ikke tenker på den i flere år (typisk 3 eller 5), fungerer bedre for mange enn det prevensjon med kortere virketid gjør. Folk som går på p-piller må for eksempel passe på å ta pillen til ca samme tid hver dag og huske at den kanskje ikke virker om de kaster opp eller har diaré. Dette slipper de som går på langtidsvirkende prevensjon å tenke på, fordi spiral og p-stav ikke kan brukes på feil måte! For de som har økt risiko for blodpropp fra før, og er redde for å gå på p-piller, kan det også være greit å vite at spiral og p-stav ikke inneholder det hormonet som øker risikoen for blodpropp. 

Da er det ekstra fint at Helsedirektoratet nå har bestemt at de skal gi økonomisk støtte til langtidsvirkende prevensjon til deg som er mellom 16 og 20 år. Hvis du fyller 16 eller 17 år i år får du faktisk p-stav, hormonspiral eller kobberspiral helt gratis! Hvis du er 18 eller 19 år koster de forskjellige prevensjonsmidlene mellom 0 og 776 kr. Du kan finne en full oversikt her.


Som sagt: bruk kondom om du ikke er helt sikker på at sexpartneren din ikke har kjønnssykdommer, og snakk med en helsesøster legen din om hva som passer for akkurat deg! 

Lurer du på mer om prevensjon? Les mer på sex og samfunn sine hjemmesider her, eller ta kontakt med oss i Jentevakta på telefon eller chat!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits