Voldtekt eller "sex uten samtykke"?

Trigger: Voldtekt.

For noen dager siden kunne vi lese et fantastisk sterkt leserinnlegg i aftenposten. Det var skrevet av Miriam Langmoen, som fortalte om da hun ble voldtatt. Ikke av en fremmed på vei hjem fra fest, men som hun selv skriver : "en kjernekar på alle måter bortsett fra den viktigste". De lå ved siden av hverandre i en seng, han prøvde å ha sex med henne, og hun sa nei. Voldtekten skjedde i det han bestemte seg for å ignorere at hun ikke ville, og ha sex med henne likevel. 

Vi som jobber i jentevakta hører dessverre ofte om denne type hendelser. Av og til kan det være vanskelig å vite om det har skjedd en voldtekt. Kan det være en voldtekt hvis det ikke ble brukt vold eller trusler? Kanskje føler du at du ga uttrykk for at du ikke ville ha sex, men lurer på om du sa det tydelig nok? Kanskje sa du ikke fra en gang, men fikk panikk og turte ikke si noe. Svaret er at det har skjedd en voldtekt hvis det ikke var samtykke, det vil si hvis ikke begge (eller alle) parter var enige om at de ville ha sex. "Nei, jeg har ikke lyst" er definitivt ikke samtykke. Det er heller ikke "jeg vil egentlig sove", "jeg må hjem nå" eller rett og slett å ligge helt musestille uten å si noe. 

Dessverre er ikke norsk lov enig med jentevakta i dette tilfellet. I dag må det ha vært vold eller trusler inne i bildet for at noe skal defineres som en voldtekt - og for at gjerningspersonen skal bli dømt. Hvis disse kriteriene ikke er til stede er det ikke voldtekt, men "sex med en person som ikke har samtykket til det". (Høres mistenkelig ut som voldtekt synes vi, men det får være). Arbeidet med en ny samtykkebasert lov er heldigvis påbegynt, men blant annet Oslo-politiet, Kripos, Advokatforeningen og Riksadvokaten er uenige i forslaget. De mener at det blir for vanskelig å bevise at det ikke var samtykke, og dermed få noen dømt. Vi er derimot helt enige med Langmoen når hun skriver at vi ikke kan basere rettsystemet vårt på hvor vanskelig det er å få dømt eventuelle forbrytere. 

For som hun skriver: som oftest er det tryggest å ikke skape en voldelig situasjon.

"Forestill deg at du kommer hjem fra jobb til knuste vinduer og lyder fra kjøkkenet. Vil du da løpe inn og konfrontere en potensielt farlig tyv? Neppe. De fleste av oss låser oss heller inne på badet og ringer politiet. Det er det vi bør gjøre.

Men ikke ved overgrep, altså.

Kanskje vi skal døpe om «innbrudd» til «veldedighet uten samtykke», hvis du ikke havner i basketak med tyven og setter deg selv i fare?"

Her kan du lese innlegget til Langmoen: http://www.aftenposten.no/meninger/Nar-offeret-straffes-for-a-vare-forsiktig-7890785.html det anbefales!

Har du blitt voldtatt eller blitt presset til å ha sex når du egentlig ikke ville? Eller kanskje du lurer på om du har presset noen for hardt til å ha sex med deg? Vi i jentevakta har taushetsplikt og du er helt anonym når du kontakter oss - og vi er her for å snakke med deg! Kontaktinformasjon ligger på www.jentevakta.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits