12.jan.2012

Har du fulgt med på trekant i høst? Det er det iallefall mange andre som har gjort; både på tv og nett. Både ungdommer og voksne har fulgt programmet med stor interesse, og man kan trygt si at det er både elsket og hatet, opphøyd og utskjelt.

Mange har latt seg provosere kraftig av åpenheten omkring sex, mens andre syns det er nettopp det som gjør det så bra; trekant snakker høyt om mye som ellers bare blir hvisket om.

Det er ingen tvil om at det er nødvendig med informasjon om kropp, seksualitet og det å bli kjent med sunn nytelse til unge. Trekant formidler i så måte et utrolig viktig budskap; at "alt" er normalt og det er naturlig og sunt å være nyskjerrig på sin egen og andres seksualitet. Man skal ikke bekymre seg for om man er unormal fordi man tenner på sære ting, liker både gutter og jenter eller har en kjæreste som er nesten dobbelt så gammel som seg selv. Trekants åpenhet omkring de fleste temaer bidrar helt sikkert til å bryte ned fordommer, og til at flere områder av seksualitet blir mindre skam- og tabubelagt. 

Paradokset er at Trekant også, gjennom all sin åpenhet og frigjorthet, bidrar til å skape enda mer fokus og press på unge mennesker. Programlederene på rundt 19 år skryter av hvor mye sex de har hatt og hvor erfarne de selv mener de er, og det kan føre til at ungdommer føler at det er det som er normen, og de blir selv usikre om de "strekker til" sammenlignet med andre.

Trekant kunne med fordel fokusert mer på seksualitet og alle de gode følelsene rundt dette; forelskelse, kåthet og nærhet. Sex blr fremstilt som noe mekanisk, teknisk og det kan virke som programmet oppfordrer til stadig å sprenge grenser. Alle mulige fetisjer blir demonstrert, i stedet for at programmet tar opp viktigere tema, som voldtekt, trakassering og hvor forskjellig kvinnelig og mannelig seksualitet er blitt akseptert.

Trekant er et viktig og bra program på mange måter, men vi oppfordrer alle til å sette sine egne grenser og først og fremst tenke på hva man selv er klar for. Sex handler også om å vise omsorg og omtanke for seg selv og andre, og ikke la seg presse, direkte eller indirekte, til noe man ikke føler seg klar til.  

Én kommentar

26.01.2012 kl.18:51

Det er mye kritikk med Trekant, er enig det ikke egner å vise til de som er under 15 år. Kritikken er hva de tør å vise på nettet og selve tv-skjermen. Det finnes noen grenser, men jeg vil samtidig ikke at seksualitet skal være tabubelagt. Det er helt naturlig og normal for alle mennesker, det er slik vi er født. Synes de som er med på det programmen virker veldig selvsikre og flinke!

Skriv en ny kommentar

hits